Ekonomiprogrammet på besök

Ekonomiprogrammet på besök

Tisdag 19 april fick vi besök av Ekonomiprogrammet på Strömbackaskolan.
Information varvades med guidad tur på kajen och besök ombord på isbrytaren Vilja.

Vårsolen värmde gott när sistaårseleverna på ekonomiprogrammet från Strömbackaskolan besökte Piteå Hamn. Med buss anlände närmare 30 elever. Lars Wikström, infrastrukturansvarig, höll i studiebesöket.
– Det är en ynnest att få berätta om hamnen och dess historia, funktion, syfte och framtid.
Upplevelsen stärks ytterligare när mottagaren är engagerad, intresserad och hör till kommande generation, säger han och tillägger:
– Helt i linje med Piteå kommuns strategiska inriktning – att unga är vår framtid.

Eleverna kom från ett besök på det kommunala bolaget Piteå Science Park. Läraren Anna Bergström hoppades att dagen skulle ge en inblick i Piteås näringsliv.
– Vi vill komma ut i verkligheten. Ekonomieleverna sitter mycket i sina klassrum och jobbar med ekonomifrågor och entreprenörskap. Då är det viktigt att se hur olika verksamheter arbetar.

Anna Bergström lyfter även fram hamnens betydelse.
– Hamnen är viktig för hela regionen. Här finns flera olika yrkesgrupper som eleverna får lära känna. Ekonomiprogrammet har besökt hamnen tidigare och det var så roligt att vi ville komma tillbaka.

Lars Wikström inledde eftermiddagen med säkerhetsföreskrifter för hamnområdet. Han berättade om hamnens omfattande verksamhet och om olika företag med verksamhet på Haraholmen.

Andreas Öberg representerade operatören ShoreLink. I sin genomgång lyfte han bland annat hur ShoreLink arbetar med att lasta och lossa fartyg.

Efter den teoretiska informationen var det dags att bege sig utomhus. Eleverna fick bland ta en närmare titt på ett av hamnens flera magasin och gå ombord isbrytaren Vilja, en av världens starkaste hybriddrivna isbrytande bogserbåtar. Eleverna fick även vara med om när ett fartyg anlöpte till hamnen.

Lars Wikström, infrastrukturansvarig, Piteå Hamn.

Anna Bergström, lärare på Strömbackaskolan i Piteå.

Är du också intresserad av ett studiebesök på Piteå Hamn?
Kontakta Ulrika Nilsson, VD, ulrika.nilsson@piteaport.se